Süspansiyon Test

 Anasayfa / Sakarya Ekspertiz / Süspansiyon Test

Süspansiyon Test

Araç alım satımı sırasında test sürüşleriyle anlaşılamayacak sorunlardan bir tanesi de süspansiyon sisteminin durumudur.

Süspansiyon Test

OTO EKSPERTİZ / OTOMOBİL CHECK UP - SÜSPANSİYON TEST

Araç alım satımı sırasında test sürüşleriyle anlaşılamayacak sorunlardan birtaneside süspansiyon sisteminin durumudur. Bu sorunun çözümü için tüm dünyada standart olarak kabul edilen süspansiyon test cihazı Maha ile araç amortisörlerinin sağlamlık kontrolü süspansiyon denge kontrolü gürültü sorgulaması ve maksimum yer değştirme kontrollerini testlerini yaparak rapor halinde müşterilerimize sunuyoruz.


SÜSPANSİYON TESTİ

- Amortisör Ve Yay Kontrolleri

- Viraj Demiri Demiri Kontrolleri

- Salıncak Kontrolleri

- Rot Mili Ve Rot Başı Kontrolleri

- Tekerlek Bilyaları Kontrolleri

- Aks Mili Kontrolleri

- Kardan Mili (Şaft) Kontrolleri


Patlamış ve arızalı bir amorsitör aracınızın rot balans ayarını bozacağından sürüş konforunuzu etkileyerek engebeler ve çukurlarda aracınızın uzun salınımlar yaparak darbelerin daha şiddetli hissedilmesine neden olur. Eğer ön amorsitörlerden yalnızca birinde hasar oluşmuşsa sürüş güvenliğiniz açısından ciddi tehdit oluşturabilir. Yapacağınız sert fren aracın sağa ya da sola yalpalayıp savrulmasına neden olabilir. Bu arıza kısa sürede giderilmezse rot başları ve aks tekerlek bilyalarının aşınarak bozulmasına neden olur.

Rotlarda oluşan boşluklar yüksek hızlarda sürüş sırasında direksiyon hakimiyetinizi zayıflatarak kazalara neden olabilir. Direksiyon hareket etmediği halde tekerleklerde boşluk oluşuyorsa rotillerde arıza olduğunu farkedebilirsiniz. Tekerlekler çeşitli araçlarla aksa bağlantılıdır. Bu şekilde virajlarda aracın yol tutuşu güçlenir.

Alt tablalar; Tablalar aracınızın ön tekerlerini tutar. Bozuk amartisörler bir müddet sonra tablaların aksamını da bozacaktır. Bozuk tabla zamanla aks ve amortisörlerinize etki eder. Tablada çok fazla boşluk varsa aracınız bir tümseğe girerken alt takımda tıkırtılar yapar, aracı sağa sola çekebilir ,fren yaptığınızda sağa sola yalpalayabilir.

Torsiyon arka tekerleri tutan parçadır. Bağımsız süspansiyonlu araçlarda torsiyon yerine öndeki alt tablaların varyasyonu kullanılır, tablalar arası denge çubuğu vb. bulunabilir. Torsiyon arka tekerleri araç şasesine bağlar. Aracınız çukurlara girdikçe teker yukarı aşağı hareket etmesi için( darbeyi ekarte edebilme açısından) torsiyon şasiye bağlı olduğu yerde hareket edebilir şekilde konumlandırılmıştır. Bu konumlanma "torsiyon takozları" ile yapılır.

Araçlarda balans ayarı yüksek hızda dönen tekerleklerin dengelenmesi işlemidir. Balans ayarı bozulduğunda aracınız 100-110 km/h hıza ulaşana değin direksiyonda titremelere neden olur. Bu hız sınırı aşılınca titremeler hissedilmeyecek kadar azalır ya da kaybolur. Balans ayarının bozukluğu tekerlek bilyalarına ve direksiyon merkezinin hasarlanmasına neden olur. Balans ayarı bozuk bir araç yüksek hızlarda seyrederken hakimiyet kaybı ve gezelemeye neden olabilir.

Akslar diferansiyelden aldığı devinimi tekerlere ileten elemanlardır. Bir ucu tekere bağlıyken , beriki dişli açılmış uç diferansiyele gider. Aracın tüm yükünü esasen çeken akslardır. Akslar aks rulmanı içine konumlanmıştır. Bu rulmanlar aracın tüm ağırlığını taşırlar. Bilyelerde bir hasar varsa tekerlere yakın bölgeden bir uğuldama işitilir. Ekseriya yağlama ve bakımlarının yapılması güvenlik açısından önem taşır.